Jak dobrze się odżywiać w pracy?

Przygotowywanie posiłków do pracy to nie lada wyzwanie. Trzeba przygotować je odpowiednio wcześniej, umieścić w szczelnych pojemnikach, przewidzieć jak dużo jedzenia potrzebuje się na daną ilość godzin. Jeśli nie zdąży się przygotować domowego jedzenia, to koniecznością staje się zamówienie posiłku na wynos. Jeśli zdarza się to często, może być dość drogą opcją.

 

Idealna dieta dla osób pracujących umysłowo

Stworzenie zbilansowanej diety, gdy ma się bardzo mało czasu, jest dość trudne. Świetnym rozwiązaniem dla osób pracujących i niemających przez to czasu na przygotowywanie wartościowych posiłków, jest dieta pudełkowa. Możliwe jest dobranie jej do wszelkich preferencji żywieniowych. Dopasowuje się także ilość kalorii do aktywności w pracy i poza nią. Doskonałym wyborem dla ludzi pracujących umysłowo jest menu Lunch-Office. Jest to dieta dostosowana dla osób aktywnych zawodowo. Składa się z 3 posiłków, czyli śniadania, drugiego śniadanie i obiadu. Dieta ta sprzyja wysiłkowi fizycznemu i umysłowemu przez wiele godzin. Zwiększa także koncentrację i efektywność w pracy.
Inną dietą, która jest dobrym wyborem dla osób pracujących umysłowo, jest dieta Śródziemnomorska. Zawiera wartościowe dla utrzymania sprawności mózgu orzechy, oliwę i ryby.

 

lunch

 

Kaloryczne posiłki dla osób pracujących fizycznie

Pracując fizycznie, potrzebna jest duża ilość kalorii. W tym przypadku należy dietę dostosować do zapotrzebowania kalorycznego w zależności od intensywności wykonywanej pracy. W pracy fizycznej szczególnie ważne jest systematyczne dostarczanie energii organizmowi. Dobrym wyborem dla osób pracujących fizycznie może być dieta ACTIVE. Dieta ta jest bogata w białko i węglowodany, które są potrzebne podczas dużego wysiłku. Dieta może składać się z trzech, czterech lub pięciu posiłków.
Niezależnie od wybranego menu, konieczne jest dopasowanie go w taki sposób, by spełniało potrzeby energetyczne. Jeśli ma się nietolerancje pokarmowe albo jest się wegetarianinem, to nadal można dopasować posiłek spełniający potrzeby aktywnej osoby.